A Summer Vacation Job

A Summer Vacation Job

Deze keer een artikel over learnings die ik opdeed tijdens een American Summer Vacation job, tijdens mijn studententijd. Omdat ik niet verwacht dat veel mensen deze tekst zouden lezen in musea, op het strand of ergens ver weg, leek het onderwerp mij passender om na de vakantieperiode te publiceren.

Bijna 5 maanden bracht ik door als door-to-door salesman in Californië, voor een bedrijf dat op deze manier al meer dan 100 jaar studiegidsen verkocht. De boeken waren behulpzame tools voor leerlingen op High School-niveau.

Door de jaren heen ben ik door diverse gerenommeerde instituten getraind in verkoop, onderhandelen, presenteren, marketen of finance en heb daardoor meer geleerd om beter te kunnen functioneren als mens, manager en ondernemer.

De trainingsperiode bij The Southwestern Company in Nashville, voorafgaand aan de praktijk “on the bookfield”, herinner ik me als de meest intensieve training ooit. In één week tijd werd ik samen met honderden andere studenten “omgebouwd” om door-to-door deze producten te verkopen. Alle principes van “Cold Calling” en “The Cycle of Selling” heb ik daar geleerd. Op zijn Amerikaans. Dus 14 uur per dag je salespitch oefenen, rollenspellen spelen, je eigen verkoop leren managen en ondertussen je “spirits up” leren houden.

In de praktijk was dat namelijk de grootste drempel: hoe blijf je gemotiveerd, wanneer tientallen mensen per dag je vertellen dat ze niet geïnteresseerd zijn in jou en je product. Ik werkte in de Mojave-woestijn op plaatsen waar het in mei en juni iedere dag zo’n 40 graden was. De eerste week was ik al lang blij als ik ergens binnen kwam en een glas water kreeg aangeboden.

“Well, the answer to all your problems, is always behind the next door.”

Wat Amerika me heeft geleerd is dat door “on schedule” te blijven en “tight” te blijven werken in de gegeven struktuur, de resultaten vanzelf zullen verbeteren. Met iedere sales pitch die je doet, train je jezelf tot een betere salesperson. Terecht zijn veel Amerikanen positief gestemd aangaande hun commerciële toekomst: dat is namelijk veel constructiever dan te lopen simmen.

Nu, ruim 25 jaar later herinner ik me eigenlijk alleen de mooie dingen van die zomer:

De laatste klant op zaterdagavond die in no time al mijn boeken kocht, de inspirerende motivational speech van een Southwestern-director, de geweldige sfeer binnen ons salesteam, de humor van topverkopers, het besef dat je mensen kunt sturen tijdens het verkoopproces.

Na thuiskomst kon ik met een volle spaarpot gedurende een lange periode allerlei leuke dingen doen. Terugkijkend zijn er eigenlijk nog veel grotere verdiensten. Ik heb toen zo’n 1500 verschillende Amerikaanse gezinnen bezocht en daarmee het Amerikaanse leven van alledag kunnen meebeleven in Californië. Er zijn weinig etnische, sociale en religieuze groepen die ik niet ontmoet heb die zomer. Ze hebben mijn kennis over de Amerikanen diepgaand verder ontwikkeld. En allemaal dankzij “the next door”.

 
 
Alexander Vissers

Buitenlandse markten ontwikkelen. Dat is wat Alexander met veel passie doet en waar hij het verschil maakt voor opdrachtgevers.